Julkaistu

Purjehduskokemuksia uuden rullagenuan kanssa

Tässä blogi-kirjoituksessa kerrotaan Kati Mäen purjehduskokemuksesta uuden purjeen kanssa. Sovimme purjeen toteuttamisesta talvella 2021 ja purje valmistui kesän 2021 purjehduksille kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Purjeratkaisuna toppirikiseen Eivind Stillin suunnittelemaan Finn 26 -veneeseen toteutettiin noin 15 neliöinen rullagenua (koko 1/ 155 %), joka tuo purjehtimiseen monipuolista hallittavuutta

Kati purjehtii Finn 26 -veneellään Vesijärvellä Lahden pursiseuralta käsin. Katin sanojen mukaan, hän nauttii paikallisvesistön saarikohteisiin vierailuista yhdessä perheensä kanssa. Lisäksi Katin purjehdusinto on tarttunut myös hänen ystäviinsä ja usein vene suunnataan iltapurjehduksille yhdessä.

Purjehtijan iltarusko kannella
Finn 26 -laiturissa
Vesijärven kauneutta

Rullagenua tuo purjehtimiseen monipuolista hallittavuutta

Purjekangasmateriaaliksi valittiin Contenderin All Purpose -kangas, joka soveltuu erinomaisesti vaakaleikkattuun cruising-purjeeseen. Rullagenuan UV-suojan väriksi valikoitui puolestaan Katin veneen väreihin sopiva Sea Blue -sävy. Purje on toteutettu keveästä materiaalista (5,38 oz), joka oli myös kangasvalmistajan suositus genua 1 -materiaaliksi. Kokemuksemme mukaan järvisuomen tuulet ovat hieman keveämpiä, kuin merellisen rannikkoseudun. Tämä päätelmä ohjasi myös keveämmän kangasmateriaalin valintaa.

Rullagenua asettuu kauniisti
Uusi rullagenua myötäiselle avattuna

Katin mukaan uusi purje on toiminut hyvin monipuolissa tuulissa ja erityisesti kevyessä keskituulessa purjeen muoto tulee hyvin esille. Rullapurjeominaisuus uudessa purjeessa mahdollistaa purjeen pienentämisen kovemmissa tuuliolosuhteissa, mikä lisää purjehtimiseen monipuolista hallittavuutta ja on erityisesti rantautumisessa kätevä.

Kovemmassa tuulessa purjetta voi säätää rullalaitteen avulla
Rullagenua kovemmassa slöörissä

Katia on motivoinut myös kilpailutoiminta ja menestystä on myös tullut seuran järjestämissä paikalliskilpailuissa. Tämä luonnollisesti ilahduttaa purjeentekijää. Talven aikana purje käydään läpi ja huolletaan tukevalle kaudelle. Näin kesän 2022 purjehduskokemuksia voi odotella innolla.

Matti Luhtala
Matti Luhtala

Kiinnostukseni purjekokeiluihin kumpuaa halusta ymmärtää, miten innovatiiviset kankaat, materiaalit ja teknologiat mahdollistavat asiakkaalle innoittavan purjehduskokemuksen. Voit olla minuun yhteydessä, jos haluat kuulla kehittämistyöstäni tai muuten vain keskustella veneilystä ja merellisistä aiheista hyvän kahvin äärellä.